2024. október | A cselekvés láthatatlan akadályai

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Csatlakozz országszerte induló kurzusunkhoz:
• Budapest: október 9. szerda, 18:30 
• Pécs: október 7. hétfő, 18:00 
• Székesfehérvár: október 15. kedd, 18:30 

További részletek itt.

 

Verslabirintus: Úton lenni vagy nem lenni

Előadás gyakorlatokkal

Időpont: október 11. péntek, 18:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

A Verslabirintus alkalom az önmagunkkal való találkozásra a verseken, dalokon és a befogadáshoz vagy alkotáshoz kapcsolódó gyakorlatokon keresztül. A művészet segít bejárni és szépséggel, szeretettel és tudatos megértéssel bevilágítani azokat a belső vidékeket, ahol esetleg elakadtunk. 
Utunk a szimbólumok mélyebb megismerésén át a komplex önismeret és önkifejezés felé vezet, amelynek célja, hogy a világot kicsit szebbé, jobbá és igazabbá tehessük.

FILO-Café: A titok

Előadás beszélgetéssel

Időpont: október 18. péntek, 18:30 órától
Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21., 2/3.

Lehet-e titkom a másik előtt? Mindenáron és mindig őszintének kell-e lenni? És mi van akkor, ha ezzel megbántom a másikat? Létezhet-e életünknek olyan területe, amely csak a miénk?

Lehet-e úgy élni, hogy minden percünkről, gondolatunkról, vágyunkról őszintén beszélhessünk azzal az emberrel, akit szeretünk? De bölcs dolog-e a teljes őszinteség? És kierőszakolhatjuk-e a másik félből a titkát, ha mindent megosztunk vele? Kell-e a kölcsönösség?


További programjaink országszerte: 

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Székesfehérvár * Veszprém

 

A cselekvés láthatatlan akadályai
 

A döntés a folyamatok elindításának képessége. Az első és legfontosabb akadályok egyike: hogyan lesz a gondolatból tett.

Mit kezdjünk ezzel az akadállyal? 

Először is meg kell ismernünk és elfogadnunk, hogy létezik, hiszen lehetetlen felülkerekedni valamin, amit nem ismerünk, vagy aminek tagadjuk a létezését. 

Nem könnyű megfogalmazni, mi fog vissza, amikor el kell kezdeni cselekedni. Miért fagyunk le, ha meg vagyunk győződve a cselekvés szükségességéről, meg is tudnánk indokolni, és érzelmeink is ösztönöznek bennünket? 

Az akadály mint olyan, valódi. Azért, mert tényleg visszafog. Sok illúzióból tevődik össze, amelyek között akadnak ugyan erőteljesebbek is, de külön-külön egyik sem tudna ellenállni az akarat erejének. Összefonódva azonban mégis erősek, összeadódnak, sőt megsokszorozódnak és hatványozódnak, ahogy egyesülnek. Ez a sok láthatatlan akadály a nagy akadályt, a győzelemhez vezető út roppant gátját építi fel. 

Vizsgáljunk meg néhányat ezek közül az illúziók közül. 

[Tovább…]

Delia Steinberg Guzmán
 


Nálunk történt
 
Filo-Café: Férfi archetípusok – Ki vagyok és ki lehetek?
 
A múlt havi Női archetípusokról szóló előadás és beszélgetés párjaként, a Műterem kávézóban 2024. szeptember 27-én a férfiak ősi mintázataival ismerkedhettek meg a jelenlévők. A pörkölt kávé illata és a téma iránti kíváncsiság töltötte be a helyet, amely ismét dugig megtelt. Nem meglepő módon az ön- és emberismereti tréningre zömében férfiak érkeztek, de ellenpontozásul a szebbik nem is képviselhette magát.
[Tovább…] 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Sztoikus műhely – A belső bástya (Varsó)

A varsói Új Akropolisz tagjai négynapos sztoikus műhelyt szerveztek. Az eseményen végigvették és ki is próbálták a sztoikusok főbb gyakorlatait, mindazokat a szellemi gyakorlatokat, amelyek ma is aktuálisak, és hozzásegítenek, hogy képesek legyünk szembenézni a nehéz élethelyzetekkel is.

K
u
l
t
ú
r
a

Színjátszás tanfolyam (Pozsony, Szlovákia)
 

A szlovák fővárosban tizenkettedik alkalommal találkoztak a színjátszás tanfolyam résztvevői. Az előadások és a műhelymunka segítettek ráébredni, mi is a művész szerepe a szépség közvetítésében. A színészmesterség játékos gyakorlása közben sok mulatságos, szívderítő helyzet adódott. A tanfolyam végzett hallgatói a Mítosz színjátszó kör tagjaiként folytathatják a tanultak elmélyítését, amelynek színházi előadásait az Új Akropolisz tagjai és a nagy közönség is látogatja.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Komposztáló műhely (Belgrano, Argentína)
 

Az Új Akropolisz belgranói filiálja komposztáló workshopot tartott A Föld napja alkalmából, amelyet az Eco House elnevezésű ökológiai szervezet hívott életre. A programon a résztvevők megtanulhatták, hogyan készítsenek házilag komposztot az otthon keletkező szerves hulladékból. Ennek köszönhetően a megmaradt szemetet a hulladékfeldolgozó üzemek is hatékonyabban tudják hasznosítani.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: pixabay, Új Akropolisz

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2024